Slik har Vest politidistrikt jobbet for gode omstillingsprosesser

Publisert 06.09.2024 - Lesetid: 3 min

– Får du forståelse og aksept, så er det faktisk ganske enkelt å endre, sier Kjetil Rekdal i Vest politidistrikt.

Bilde viser Kjetil Rekdal og Runar Saue, politi i Vest politidistrikt. De har på politiuniform har våpen i hendene.

OMSTILLING I POLITIET: Kjetil Rekdal og Runar Saue har erfart hva som er gode grep i omstilling. FOTO: Arbeidstilsynet

Nye former for kriminalitet, høyere trusselnivå, opprettelse av nye politikontor og nedlegging av andre er eksempler på forhold som endrer arbeidshverdagen i politiet. Endring og omstilling kan gjøre arbeidet mer effektivt, bedre organisert og gi en bedre utnyttelse av ressursene. Men endringer kan også føre til at vi blir usikre, noe som kan påvirke både helse og arbeidsmiljøet negativt.

Hvilke grep kan tas for å skape et godt arbeidsmiljø når man står i endring og omstilling? I Arbeidstilsynets webinar om omstilling i politiet, møter du Kjetil Rekdal og Runar Saue fra Vest politidistrikt som forteller om hvordan de har jobbet for gode omstillingsprosesser.

Les mer om webinaret og meld deg på her

Skap forankring og forståelse for endringen

Rekdal er driftsenhetsleder og politiinspektør og har vært med på flere endringer i politiet og i sitt politidistrikt. Nærpolitireformen gjorde at hele det norske politiet ble omorganisert og omstrukturert. Vest politidistrikt har også gjort endringer i egen enhet, blant annet omorganisert operasjonssentralen.
Selv om prosesser har stoppet opp og justeringer har blitt gjort underveis, har han lært hele veien.

– I enhver endring er det læring å hente, forteller han.

Er det noe han har erfart at er viktig for en god omstillingsprosess, er det forankring og forståelse for endringen.

– For å få til det, er det viktig med god involvering, god kommunikasjon og god samhandling med aktørene som blir påvirket av endringene du skal gjøre, sier Rekdal.

– Vær med tidlig i prosessen

Arbeidsgiver har plikt til å gi den enkelte berørte arbeidstaker mulighet til å medvirke i prosesser og beslutninger som gjelder egen arbeidsplass. I arbeidsmiljøloven står det at under omstillingsprosesser som medfører endring av betydning for arbeidstakernes arbeidssituasjon, skal arbeidsgiver sørge for den informasjon, medvirkning og kompetanseutvikling som er nødvendig for å ivareta lovens krav til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Verneombudet har en viktig rolle i slike prosesser for å sikre reell medvirkning.

– Som et verneombud er det viktig å være med tidlig i prosessen så du faktisk kan gi råd før beslutningene er tatt. Involver de ansatte så de får sagt sitt og blir ivaretatt, og se om det er noen som kan bli utsatt for større belastninger, sier Runar Saue, politioverbetjent og verneombud.

Tre nøkkelord: Informasjon, medvirkning og evaluering

I webinaret om omstilling i politiet møter du også Marit Christensen som er professor ved institutt for psykologi på NTNU. Hun forteller hvor avgjørende forberedelsesfasen er i en omstillingsprosess.

– I starten er det viktig med gode kommunikasjonsplaner som gir forutsigbarhet hos de ansatte. Medvirkning og forankring hos alle interessenter som skal være med på omstillingen, er også veldig viktig.

En god forberedelsesfase der man planlegger for god informasjon og sikrer forankring kan redusere jobbusikkerhet og bidra til en bedre endringsprosess. Evaluering i etterkant av omstillingsprosessen lønner seg også, forteller Christensen.

– Hva har fungert i denne prosessen, for hvem har det fungert, og under hvilke forhold? Det er med på å skape læring i organisasjonen, slik at man kan justere og gjøre prosessen enda bedre i neste omgang. Det skaper også en hukommelse i organisasjonen til neste gang, sier hun.

Skrevet av